Energiatehokkaat kiinteistöt

Broman Group on pääosin rakennuttanut kiinteistönsä itse ja energiatehokkuus on haluttu huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Energiakriisi laittoi kuitenkin tarkastelemaan energiatehokkuutta suurennuslasilla.

Syksyllä 2022 alkanut energiansäästöohjelmamme on tuonut merkittävän säästön sähkön ja kaukolämmön kulutuksessa. Tulokset ylittivät odotukset, sillä energiatehokkuuteen on jo aiemmin kiinnitetty paljon huomiota.

Säästövaikutus vastaa 300 omakotitalon kulutusta

Tavoitteemme oli yli 20 prosentin energiansäästö – esimerkiksi marraskuussa 2022 saavutimme toimenpiteillämme lähes 30 prosentin sähkönsäästön. Se vastaa noin 300 sähkölämmitteisen omakotitalon kuukausikulutusta.

Säästö osoittaa, että useilla pienillä toimilla voi yhdessä olla suuri vaikutus, ja että aika ajoin toimiviakin käytäntöjä kannattaa pysähtyä tarkastelemaan. Tulokset ovat myös osoitus organisaatiomme erinomaisista valmiuksista tarttua toimeen ja saavuttaa asetetut tavoitteet. Tekniikka tukee muutoksia, mutta ihmiset varmistavat muutosten toteutumisen käytännössä. Kun kiinteistöt ovat omassa omistuksessa ja ohjauksessa, on toimenpiteisiin tarttuminen ketterää ja sitoutuminen sataprosenttista.

Lue lisää loka–maaliskuussa saavutetuista tuloksista.

Lue myös toimitusjohtaja Marko Röytiön analyysi alkuvaiheen tuloksista.

Katso myös fiksut ratkaisut oman kodin energiansäästöön. 

Useilla toimilla yhteisissä talkoissa

Energiansäästöohjelmamme kattaa lukuisia toimenpiteitä sähkön- ja lämmönkulutuksen vähentämiseksi. Niissä on huomioitu riittävä työskentely- ja asiointimukavuus sekä turvallisuus. Näin toimet näkyivät asiakkaille konkreettisimmin:

  • Motonet-tavaratalojen valaistus väheni sisällä ja pihan valomainoksissa.
  • Sisäilman lämpötila laski.
  • Motopesut eli auton itsepalvelupesupisteet suljettiin koko talvikaudeksi.

Energiatehokkuus alkaa jo suunnittelupöydällä

Energiatehokkaat ratkaisut huomioidaan kiinteistöissä aina suunnittelusta lähtien. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Kiinteistöt hyödyntävät aurinkosähköä, ja noin 8000 aurinkopaneelin vuosituotanto hyödynnetään kiinteistöjen omassa käytössä.
  • Uudet kiinteistöt toteutetaan maalämmöllä, joka pienentää rakennuksen energiankulutusta jopa yli 40 %. 
  • Valaistus on toteutettu led-valaistuksena, joka on säädettävissä valaisinkohtaisesti. Lähes kaikki valaistus on ohjattavissa, mikä mahdollistaa valojen portaattoman säädön.
  • Sähkön-, lämmön- ja vedenkulutuksen lähes reaaliaikainen seuranta ohjaa valintoja.
  • Talotekniikka on pitkälle automatisoitua ja säädettävissä ja valvottavissa keskitetysti, mikä mahdollistaa nopean reagoinnin.
  • Huolto ja kunnossapito sekä pitkäjänteiset peruskorjaussuunnitelmat luovat energiatehokkuutta koko elinkaaren aikana.

Hyvä suunnittelu ja huolellinen ylläpito mahdollistivat yhdessä sen, että kaikki kiinteistömme kuuluvat EnerKeyn tuhannen kaupan alan kiinteistön vertailussa energiatehokkaimman viidenneksen joukkoon.

Säästöt energiankulutuksessa marraskuussa 2022